- Toto téma obsahuje celkem 11 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Pavel Rajmic a poslední změna proběhla před 6 roky a 5 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
Pavel ŠedaHost
Dobrý den,
Otázka č. 1:
v šabloně jsem si všiml, že je definované pro výpisy kódu tato varianta:\@ifpackageloaded{listings}{ \renewcommand\lstlistingname{Výpis} \renewcommand\lstlistlistingname{Seznam výpisů} }{%
Nebylo by vhodné kromě seznamu výpisů přidat možnost pro seznam algoritmů s balíčkem algorithm?např. následovně
\@ifpackageloaded{algorithm}{ \renewcommand{\ALG@name}{Algoritmus} \renewcommand{\listalgorithmname}{Seznam algoritmů} }{% ... \newcommand{\seznamalgoritmu}% {{% prostredi kvuli \pagestyle \pagestyle{empty} \cleardoublepage \listofalgorithms \newpage \if@twoside \pagestyle{empty} \cleardoublepage \fi }}
Otázka č. 2:
Všiml jsem si, že pokud mám ve \footnote{odkaz, který přesahuje stránku dokumentu a objeví se tento odkaz i na další stránce (v pokračování footnotu)}, tak se celá stránka, která je mezi těmito dvěma částmi stane linková tzn. celý text je „klikatelný“ a odkazuje se na stránku ve footnote (asi spíše chyba latexu obecně a hyperref balíčku, ale možná se tomu jde nějak vyvarovat přímo v šabloně)Otázka č. 3:
Je nutné mít Upper Case kapitoly jako defaultní podobu dokumentu (také abstract, keywords, prohlášení atd.)? Dle mého se v dnešní době spíše upouští od tohoto přístupu (protože je tam špatná čitelnost dané kapitoly) a používá se více varianta s prvním velkým písmenem. Podoba bez Upper Case by mohla mít kapitoly s trošku větší velikostí pro zvýraznění začátku kapitoly např.\providecommand\chapter{} \renewcommand\chapter {% \cleardoublepage\@startsection{chapter}{0}{\z@}% {-3.5ex \@plus -1ex \@minus -.2ex}% {2.3ex \@plus.2ex}% %puvodne2.3ex {\normalfont\LARGE\bfseries}% }%
Otázka č. 4:
Pokud mám přílohy a zároveň balíček hyperref, tak pokud v obsahu kliknu např na přílohu A (první příloha v seznamu příloh), tak mě to neodkáže na danou přílohu, ale na první kapitolu.Otázka č. 5:
Bylo by možné místo poděkování, prohlášení, poděkováníSIX mít místo podpis autora(-ky) variantu přímo pro může a ženu např. by se volilo \prohlasenimuz či \prohlasenizena a podle toho by se vygenerovalo prohlášení pro danou osobu (takto to je řešené například v šabloně docenta Rybičky viz. https://akela.mendelu.cz/~rybicka/prez/zpract/zavprace/dipp.pdf stránka 16.Otázka č. 6:
Bylo by možné mít defaultně v šabloně definované UTF-8 a font například na následující podobu, která se dle mnoha diskuzí na stackoverflow jeví jako nejvhodnější viz:\usepackage[utf8]{inputenc} \usepackage[czech]{babel} \usepackage[T1]{fontenc} \usepackage{lmodern}
Děkuji za Váš čas a doufám, že alespoň některé z výše uvedených poznámek jsou pro Vás věcné.
Pavel RajmicSprávceDěkujeme za komentáře a nápady, postupně se tím probereme a na příští sezónu připravíme zase o něco lepší šablonu 🙂
Pavel RajmicHostK otázce č. 6: Ano, takhle to v šabloně máme.
Pavel RajmicHostK otázce č. 4: Na několika počítačích, systémech a prohlížečích funguje jak má. Máte verzi 2.63?
Pavel ŠedaHostK otázce č. 4 -> Použil jsem tehdy ještě verzi 2.61, tak tím se to možná vysvětluje. Děkuji.
Pavel RajmicSprávceNěco z nápadů bylo implementováno do verze 3.03, která je nyní online.
Jaroslav PeškaHostDobrý den,
šablona obhajoby tiskne za jménem studenta čárku, a to i když nemá za jménem titul. Příklad zde: https://i.imgur.com/Oc80aUB.png .Chyba je opravena tímto patchem:
--- a/thesis.sty +++ b/thesis.sty @@ -816,8 +816,10 @@ a~som si plne vedom% \fi \autor@jmeno{} \autor@prijmeni - \ifx\autor@za\relax\else - ,~\autor@za + \ifx\autor@za + \relax + \else + ,~\autor@za \fi }% %% Vychozi sazba jmena autora velkymi pismeny @@ -831,8 +833,10 @@ a~som si plne vedom% \fi \MakeUppercase{\autor@jmeno} \MakeUppercase{\autor@prijmeni}% - \ifx\autor@za\relax\else - ,~\autor@za + \if \autor@za + \relax + \else + ,~\autor@za \fi }%
Nebudou odpovídat čísla řádků, protože využívám kvůli pozdnímu vydání nové verze nějakého „křížence“ nové a staré šablony. Určitě také bude existovat elegantnější řešení, ale tento patch mi funguje.
Jaroslav PeškaHostA když na to koukám podrobněji, tak stejná chyba je i před jménem, tam se však netiskne čárka, ale mezera -> jméno autora je pak trochu odsazené proti jménu vedoucího a oponenta.
Pavel RajmicHostDěkujeme za postřeh, podíváme se na to.
Petr SyselHostChyba mohla být způsobena tím, že jste při definici autora v souboru variable.tex smazal pouze obsah hranatých závorek místo smazání včetně závorek.
ŠPATNĚ: \autor[](Jméno}{Příjmení}[]
SPRÁVNĚ: \autor{Jméno}{Příjmení}
Šablona nekontroluje, jestli jsou volitelné hranaté závorky prázdné, ale zda jsou vůbec uvedeny. Pokud ano pak si „myslí“, že titul je uveden (byť je vlastně prázdný).Jaroslav PeškaHost@Petr Sysel: Máte pravdu, je to těmi prázdnými závorkami, když je smažu, tak šablona funguje správně. Pokud je to zamýšlené chování, tak by asi bylo vhodné na toto upozornit v komentáři u definice jména autora.
Pavel RajmicHostKomentář bude v nové verzi šablony. Nicméně již ve stávající verzi je u vedoucího, pár řádků níže, komentář:
Pokud osoba nemá titul za jménem, smažte celý řetězec ‚[…]‘
Kromě toho k šabloně existuje návod, kde je vše jasně napsané 🙂 -
AutorPříspěvky